Op 5 juni jl. heeft Stichting NOA een speciale bijeenkomst georganiseerd waarin uitgebreid aandacht is besteed aan het Nationaal Onderzoek Arbeidsmarkt 2013 (NOA 2013). Na de welkomstwoorden van Cas Jenster (directeur van Stichting NOA), vertelde Irena Petric (voorzitter van Stichting NOA) meer over de doelstellingen, geschiedenis en onderzoeksopzet van het NOA. Vervolgens presenteerde zij enkele resultaten, zoals:
- Hoeveel procent van de beroepsbevolking is actief op zoek naar een baan?
- Wat zijn de belangrijkste oriëntatiebronnen voor actief en latent werkzoekenden?
- En treden er qua oriëntatiebronnen nog verschillen op als we de actief en latent werkzoekenden uitsplitsen in bepaalde leeftijdsgroepen?
- Als werkzoekenden internet en/of print gebruiken als oriëntatiebron op wat voor manieren doen zij dit dan?
Aan het einde van haar presentatie benadrukte Petric dat NOA een bereiksonderzoek is en dus bedoeld voor mediaplanning; er kunnen plannen met bruto bereik, netto bereik, contacten en kosten gemaakt worden. Daarnaast kan ook nog eens veel waardevolle informatie uit het NOA te halen is over het oriëntatiegedrag van de Nederlandse beroepsberoepsbevolking. Denk hierbij aan de arbeidsvoorwaarden die de doelgroep belangrijk vindt, welke keuzeaspecten de doelgroep belangrijk vindt als zij op zoek zijn naar een baan, competenties van de doelgroep, etc.
NOA-data in de praktijk
Vervolgens nam Marije Lub van ZIGT mediabureau ons op een hele toegankelijke manier mee in de dagelijkse praktijk van mediaplanning. Dus wat kun je nu in de praktijk met de gegevens die je uit NOA 2013 haalt? De conclusie: met behulp van gegevens uit NOA kun je in de huid kruipen van jouw doelgroep. Je brengt uitgebreid in kaart hoe deze doelgroep zich oriënteert en welke factoren zij belangrijk vindt als zij op zoek is naar een nieuwe baan. Op basis van deze gegevens kun je vervolgens bepalen welke media het meest effectief zijn om deze doelgroep te bereiken.
Wij doen het lekker zelf!
Dat is de titel van het krantenartikel waar Prof. Dr. Lidewey van der Sluis haar zeer onderhoudende presentatie mee start. Zij is Professor Strategic Talent Management op de Nyenrode Business Universiteit en gespecialiseerd in o.a. Talent Mananagement. Haar visie is dat de zoektocht naar talent in de toekomst steeds meer zal plaatsvinden op basis van karakter. Het wordt steeds belangrijker om echt toegevoegde waarde te leveren. De mensen die ook echt toegevoegde waarde aan een organisatie kunnen leveren, weten zeer goed wat hun eigen kwaliteiten zijn en zijn wellicht lastig voor werkgevers om te behouden, omdat als de werksfeer bij een werkgever ze niet bevalt, zij het “lekker zelf gaan doen”.
Stichting NOA kan terugkijken op een geslaagde bijeenkomst. De opkomst was goed, de sprekers waren inspirerend en zelfs het weer werkte deze keer mee…. We konden de dag afsluiten met een lekker drankje op het terras, genietend van zomerse zonnestralen.
Meer weten?
Wil je meer weten over de mogelijkheden van NOA 2013, neem dan contact met ons op via
info@noa-onderzoek.nl